Türk hukuk sisteminde bazı zorunlu avukatlık durumları hariç avukat tutmak mecburiyet haline getirilmemiştir. Yani davanızı kendiniz açıp, takip edebilirsiniz. Ancak hukuk çok derin bir okyanusa benzer. Bir konuda hakkınızı aramak için o konuda daha önce hak aramış bir avukatın size yardımı tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla olabilir. Genellikle hukuk bürosu şeklinde çalışan avukatlar, toplumda ceza avukatı, bilişim avukatı, gayrimenkul avukatı, boşanma avukatı olarak deyimlendirilseler de; aslında bir avukat her davaya bakabilir. Buna herhangi bir engel yoktur. Fakat ihtiyacınız olan alanda tecrübeli ve uzman bir avukat her zaman tercih sebebidir.
Avukata soru sormak ücretli olmamakla beraber hukuki danışmanlık hizmeti alındığı takdirde her yıl TBB tarafından belirlenen yasal ücretin ödenmesi gerekmektedir.
Yasal olarak avukatlık ücretinin dava sonunda karşı taraftan alınması mümkündür. Mahkeme, vekalet ücreti adı altında yapılan avukatlık masrafını karşı tarafın ödemesine karar verebilir.
Davanın açılmasının ardından karşı tarafla uzlaşarak davadan vazgeçilmesi her dava açısından mümkün değildir. Bu durum özellikle ceza davalarında karşımıza çıkmaktadır. Kamu davasının açılmasından sonar şikayet geri alınsa da dava, kovuşturulmaya devam edecektir.
Doğrudan dava açılacak bir durum söz konusuysa bu halde hukuki danışmanlık ücreti ödenmesi gerekmeyecektir.
Dava sayısının fazlalığı, hakim, savcı vb. adliye personelinin yetersizliği ve adalet sistemimizdeki eksiklikler sebebiyle davalar kısa sürede çözülememektedir. Davaların kısa zamanda sonuca ulaşabilmesi, usul ve esaslara tamamıyla hakim bir avukat ile çalışmayla azımsanmayacak kadar fazla alakalıdır. Başta tanıma tenfiz davaları, internetten haber kaldırma davaları, anlaşmalı boşanma davaları, iş hukuku davaları teknik detayların fazlalığı sebebiyle ancak işinde uzman ve tecrübeli bir avukatın kısa sürede sonuçlandırılabileceği davalardır.
Her davanın masrafı aynı değildir. Davanın türüne, ne kadar sürede sonlanacağına ve yapılması gereken işlemlere göre dava masrafları değişiklik göstermektedir.
Dava açılabilmesi veya takibi yapılabilmesi için hukuki destek almak isteyen kişinin avukatlara vekaletname vermesi gerekir. Yurtiçinde yaşayan vatandaşlarımız için vekaletname çıkartma yetkisi noterlere verilmiştir. Yurtdışında yaşayanlar ise noter veya konsolosluklardan vekaletname çıkarabilirler. Dava çeşidine göre de çıkarılacak vekaletname türü değişmektedir. Örneğin tanıma tenfiz davası ve boşanma davası için resimli boşanma vekaletnamesi verilmesi gerekir. Ayrıca bu vekaletnamenin verilmesi için kişinin yanında pasaport veya nüfus cüzdanı ve 2 adet resim bulundurması gerekir. Diğer davalar için çıkarılacak vekaletname; ahz-u kabz yetkisi içeren genel dava vekaletnamesidir. Vekaletname bilgilerimize iletişim bilgilerimizden bize ulaşarak öğrenebilirsiniz.
Avukat müvekkil gizliliği kapsamında her bilgi sır saklama yükümlülüğü ve etik kurallar çerçevesinde kesinlikle gizli tutulacak olup üçüncü kişilerle paylaşılması söz konusu olmayacaktır.